Foto Jan Larsson 

 

Nyhetsbrev

I den nedfällbara listen nedan kan du välja tidigare utskickade nyhetsbrev

 

 


Nyheter från Partnerskap Alnarp Visa webbversion


Hej!

Den 13 mars slår SLU i Alnarp upp dörrarna och välkomnar presumtiva studenter och intresserad allmänhet till öppet hus på universitetet. SLU har visionen att fördubbla antalet studenter på tio år och gör därför en kraftsamling i år. Det nya konceptet har lockat mer än sex gånger så många att föranmäla sig jämfört med tidigare år!

Vi är också mycket stolta över att SLU rankas som ett av världens tre bästa universitet inom ämnesområdena jord- och skogsbruksvetenskap. Läs mer i artikeln nedan!

Missa heller inte enkätundersökningen från BioBIGG där SLU och RISE undersöker förutsättningarna för innovation inom bioekonomin. Längst ner i brevet!

Soliga hälsningar,
SLU Partnerskap Alnarp
Kommande mötesplatser

KLICKA PÅ RUBRIKERNA FÖR MER INFORMATION

6 mars - Nya etableringsmetoder och jordbearbetningssystem
Välkommen till ett seminarium med fokus på hur nytänkande inom etableringsmetoder, jordbearbetning, mellangrödor, markbördighet etc. kan tillämpas i sydsvensk växtodling.

7 mars - Markens minsta invånare - och hur de kan gynna produktionen
I ett BIOINVENT-projekt har mikroorganismer studerats. Hur påverkas deras aktiviteter av markens skötsel och vilken effekt får olika gödslingsnivåer? Välkommen till ett seminarium där vi lyfter fram markens minst invånare!

Ägarskifte i företaget - så här gör man!

Förr eller senare kommer alla företagare till den punkt då det är dags att tänka på nästa kapitel i livet. Av olika anledningar måste företaget lämnas över till en familjemedlem, en helt ny ägare eller kanske en medarbetare. Under seminariet Ägarskifte i företaget delade både den äldre och den yngre generationen med sig av sina erfarenheter. Seminariet webbsändes och går att ses i efterhand.

>> Läs mer om seminariet och se inspelningen
Värt att veta i Alnarp

SLU Alnarp startar nu seminarieserien Värt att Veta för att öka kunskapen genom ett axplock ur den forskning som sker i Alnarp, i populärvetenskaplig form. Målgrupp är främst studenter och anställda men även företagare på campus, alumner och intresserad allmänhet är välkomna. Föredragen sker på torsdagar 15.10-15.40 (fika serveras från kl 15) i Foajén på Alnarpsgården.

>> Se vårens program
Rapport från FRAS workshop "Skogens digitala verktyg"

Den 6 februari hölls en spännande dag med den senaste forskningen kring digitala verktyg i skogen. Vad har vi för möjligheter, hur ser behoven ut och vad gör vi åt saken?

>> Läs en rapport från mötet samt ta del av bilder och presentationer här

SLU i topp tre i universitetsrankning

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, rankas som ett av världens tre bästa universitet inom ämnesområdena jord- och skogsbruksvetenskap. Det är organisationen QS som nu släpper World University Ranking-listan för år 2019. I fjolårets rankning låg SLU på fjärde plats, så universitetet har alltså klivit upp en placering.

>> Läs mer om placeringen

SLU:s första öppna online-kurs; om antibiotikaresistens bland livsmedels-producerande djur

Förra veckan lanseras SLU:s första MOOC (Massive Open Online Course). Under fyra veckor kommer deltagarna kunna fördjupa sig och ta del av den fantastiska kunskap som Sverige har kring alternativ till antibiotikaanvändning.

>> Läs mer om SLU:s första MOOC

Har ditt företag eller organisation förslag till examensarbeten?

Partnerskap Alnarp stöder examensarbeten som görs av studenter i samarbete med våra medlemmar och som har en handledare och examinator vid SLU i Alnarp. Är din organisation medlemmar och har ni problemområden/frågeställningar som ni önskar lösa i kontakt med akademien?

>> Fyll i formuläret med era förslag!
SLU undersöker förutsättningarna för innovation inom bioekonomin

Den nuvarande utvecklingen inom bioekonomin kan leda till en grön omställning med minskad användning av fossila resurser och ökad användning av förnybara råvaror. Här finns stora utvecklings- och affärsmöjligheter bland annat genom förädling och nya biobaserade produkter.

Sverige har extra goda förutsättningar att ta täten i den bioekonomiska utvecklingen. I EU-projektet BioBIGG vill Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Research Institutes of Sweden (RISE) undersöka attraktiva affärsmöjligheter för produktion av innovativa produkter och tjänster inom bioekonomin i Skåne.

>> Detta görs genom en webbaserade enkät.

Forskarna bakom projektet välkomnar varje svar som ett värdefullt underlag för att identifiera drivkrafter och hinder för innovation av biobaserade produkter. Målet är att hjälpa företag framåt i innovationsprocessen.
>> Läs mer om projektet
Kontakt
Susanna Lundqvist -Trädgårdsgruppen
Jan Larsson - Marknad & Management
Anne-Charlotte Olsson - Animaliegruppen
Sven-Erik Svensson - Biobaserade industriråvaror
Lisa Germundsson - Växtodling livsmedel
Henrik Bohlenius - Skog

Hanna Weiber-Post - Kommunikation
Lena Johnson - Kansli
Lena Eskilsson - Ekonomi

Ansvarig utgivare för nyhetsbrevet:
Carl-Otto Swartz
Redaktör: Hanna Weiber-Post

E-postlistan som används för att skicka ut detta nyhetsbrev innehåller ingen annan information än e-post-adresser (för prenumeranter utanför Sveriges lantbruksuniversitet). Vi använder inte adresserna i något annat syfte än att sprida information om universitetets verksamhet, och ger inte någon utomstående tillgång till listan. Om du vill avsluta din prenumeration är detta enkelt att göra genom att maila partnerskapalnarp@slu.se.

Om du vill läsa mer om hur Sveriges lantbruksuniversitet behandlar personuppgifter klickar du på denna länk.

Följ SLU Partnerskap Alnarp på sociala medier!

Partnerskap Alnarp på Twitter Partnerskap Alnarp på Facebook
Skriv ut nyhetsbrevet som pdf
SLU Partnerskap Alnarp, SLU. 2019