|
Baljväxter till humankonsumtion |
Välkommen till ett halvdagsseminarium om pulses (baljväxter till humankonsumtion) i svenskt jordbruk. Vi kommer att diskutera potentialen för att odla baljväxter till humankonsumtion i Sverige, vad det skulle innebära för livsmedelsproduktionens hållbarhet om vi odlade och konsumerade mer baljväxter, samt hur vi fyller kunskapsluckorna för att en ökad produktion och humankonsumtion av svenska baljväxter ska bli verklighet. Eftermiddagen: Visning av fältförsök med tema baljväxter, SITES Forskningsstation Lönnstorp (SLU Alnarp) | Välkommen till den årliga fältvandringen vid Lönnstorp, som anordnas av Partnerskap Alnarp och institutionen för biosystem och teknologi, SLU, Alnarp. Årets tema är baljväxter. Under eftermiddagen får ni ta del av resultat och se pågående fältförsök inom följande projekt: | | LEGATO (Legumes for the AGriculture of TOmorrow), ett EU-projekt där SLU utvärderar skörd, ogräsförekomst och kväveutnyttjande i ärter och åkerbönor som odlas i sortblandningar och samodling med spannmål (Georg Carlsson, SLU) | | Utvärdering av odlingsegenskaper hos åkerbönor och bondbönor från NordGen (Anna Palmé, NordGen och Georg Carlsson, SLU) | | Reläsamodling med insådda vallbaljväxter i höstvete (Sven-Erik Svensson, SLU) | | Baljväxter i SAFE ? ett nytt odlingssystemförsök vid SITES Lönnstorp (Erik Rasmusson, SLU/SITES Lönnstorp) | | Nya kombinationer av baljväxter och spannmål i samodling i ekologisk produktion (Georg Carlsson, SLU) | | Kaffe och fikabröd serveras vid lämplig tidpunkt i programmet. |
|
Tid och plats |
Crafoordsalen, Alnarp klockan 9-12 samt ute i fält (Lönnstorp någon km från Alnarp), klockan 13-16 |
Deltagaravgift |
Fritt deltagande. Anmälan kan ske till förmiddag och/eller eftermiddag. PA bjuder på lunch till de som deltar både för- och eftermiddag (dock ej studenter). Just nu 30 anmälda. |
Anmälan |
Görs på denna sida, senast 15 juni 2016 |
Mer info |
Georg Carlsson |
Arrangör |
Workshopen arrangeras av Partnerskap Alnarp |
|
Program förmiddagen | 09.00 | Registrering och kaffe | 09.30 | Muntliga presentationer: | · | Georg Carlsson, SLU: Svenska pulses ? odlingsförutsättningar och betydelse för hållbar utveckling | · | Oskar Andersson, Kalmar-Ölands trädgårdsprodukter: Möjligheter för ökad svensk bönodling | · | Åsa Grimberg/Ramune Kuktaite, SLU: Protein2Food ? Proteingrödor för innovativa livsmedelsprodukter i Europa | · | Presentation av tre Vinnova-projekt om nya proteinrika livsmedel: | | Ärttempe ? Pia Qvarnström, Mögelmat AB | | Mellanmål på bondbönor ? Cecilia Mayer, Chalmers | | Gråärtsbiffar ? Magnus Westling, Restaurang- och hotellhögskolan/Örebro universitet | 11.00 | Diskussion i mindre grupper: kunskapsluckor och praktiska utmaningar som behöver lösas för att en ökad produktion och humankonsumtion av svenska baljväxter ska bli verklighet. | 11.40 | Presentation och diskussion om framkomna idéer och förslag. | 12.00 | Lunch |
|
Enligt personuppgiftslagen krävs samtycke för att spara personliga data, såsom t.ex. namn och kontaktuppgifter. När du registrerar dina uppgifter i denna blankett så kommer de att sparas i vårt register, och din registrering blir därför också ett godkännande för att spara uppgifterna. Informationen kommer inte vidarebefordras till tredje part utan ditt tillstånd, utom om så krävs för att bearbeta och fullgöra din order eller deltagande.
|
|
|