Ämnesgrupp

Växtodling - Livsmedel

Ordförande: Robert Olsson
Sekreterare: Lena Holm

Kvalitet är väsentlig. Det gäller att få fram produkter med de egenskaper som behövs i vidareförädlingen. Växtodling Livsmedel har som syfte att genom forskning och försök öka konkurrenskraften inom sydsvensk växtodling, bidra till att skapa affärsmöjligheter för deltagande intressenter och att stärka forskningskompetensen inom SLU Alnarp.


Prioriterade områden:
Odlingssystemförsök där resurshushållning och spetsprojekt studeras. En övergripande analys på odlingssystem- och växtföljdsnivå där de unika förutsättningarna för regionen beskrivs, analyseras och tas tillvara.
Produktivitet och intensitet - MTR kopplat till vattenkvalitet och vattendirektiv med implikationer för styrning av både växtnäring och växtskydd.
Precisionsodling för ett bättre utnyttjande av insatta produktionsmedel och en minskad miljöbelastning med särskilt beaktande av de för regionen ytterst relevanta växtskyddsfrågorna. Utveckling av regionens konkurrensfördelar inom odling och hantering av kvalitetsspannmål, särskilt inom maltkorns-och brödsädesproduktionen. För konkurrenskraft fordras beaktande av både avkastning och funktionella kvalitet. Ökad kunskap kring upptag och cirkulation av kadmium är synnerligen aktuell.
Oljeväxtodlingens möjligheter måste tas tillvara.
Nischprodukter kan bli allt mer intressanta.
Gränsöverskridande projekt - tillsammans med övriga grupper inom partnerskapet.