Partnerskap Alnarp
Hem
[ Logga in ]

Fältvandring - Hur påverkas renkavle av olika jordbearbetningsmetoder och mellangrödor?

Renkavle är ett gräsogräs med omfattande resistensutveckling i södra Sverige. För att kunna bekämpa renkavle effektivt måste alla möjligheter inom integrerad växtskydd användas. Renkavle har en groningsvila efter mognad. Beroende på groningsvilans längd kan man med en grund jordbearbetning främja renkavlens groning på hösten, innan sen höstsådd eller innan vårsådd.

Vi tittar på en demonstrationsodling med olika jordbearbetningsmetoder efter skörd av höstvete och effekten på renkavlegroning. Vi tittar även på 4 olika mellangrödors effekt på renkavle (havre, höstråg, honungsört och oljerättika). Under fältvandringen kommer vi även att diskutera renkavlens groningsvila och dess fröbank samt se Väderstads CrossCutterDisc i arbete om vädret tillåter.

Varmt välkomna!

Tid och plats

Måndag 10 oktober 2022 13.30-15.00, Alberta Pileväg, 245 91 Staffanstorp, GPS: 55.63421, 13.32346

Deltagaravgift

Deltagande är gratis

Just nu 64 anmälda

Anmälan

Görs på denna sida senast 6:e oktober.

Mer info

Iris Feuerhahn, Jordbruksverket, Iris.Feuerhahn@jordbruksverket.se och David Hansson, Biosystem och teknologi, David.Hansson@slu.se

Arrangör

Fältvandringen arrangeras i samarbete mellan Jordbruksverket, Hushållningssällskapet Skåne, Skånes Försöksringar, Väderstad AB och SLU Partnerskap Alnarp.

Anmälningsblankett:

Email

För- och efternamn

Ev. organisation

Specialmat etc.

 

Program

13.30

Välkomsthälsning

13.35

Diskussion om:
- Renkavlens groningsvila och fröbank
- Hur kan vi utnyttja jordbearbetning och mellangrödor till renkavlebekämpning?

14.00

Visning av demo-odlingen

14.30

Visning av Väderstads CrossCutterDisc i arbete om vädret tillåter

14.45

Vi avslutar med fika i fält

De uppgifter du registrerar här kommer att sparas i en databas hos SLU. Personuppgiftslagen/ dataskyddsförordningen kräver att du först godkänner detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på SLU:s webb på sidan Behandling av personuppgifter vid SLU