Hög växtnäringseffektivitet är viktigt för god konkurrenskraft i växtodlingen. I två fältstudier i Lilla Böslid vid Hushållningssällskapet i Halland undersöker Sveriges lantbruksuniversitet mellangrödor efter konservärt. Mellangrödor avses för skörd och rötning, för att öka produktiviteten och kväveeffektiveten och samtidigt minimera miljöbelastningen. Tidigt skördade grödor t.ex. konservärter eller färskpotatis följs ofta av ett stort läckage, som kan bromsas av en mellangröda. En mellangröda kan växa bra vid tidig sådd, men det finns en risk att kväve som tagits upp ändå förloras genom läckage och gasformiga förluster under vintern, där lustgas är en särskilt potent växthusgas. I stället för att nedbruka mellangrödan, undersöker vi här ett system där gödslade mellangrödor skördas till biogas, och där växtnäringen återförs genom rötresten till en ny huvudgröda våren därpå. Hypotesen är att detta system ger mindre växtnäringsförluster än system med nedmyllning av mellangrödor. Försöken genomförs på försöksfält med uppsamling av dräneringsvatten och kombineras med lustgasmätning samt utvärderas ekonomiskt.
Vi börjar med kaffe kl 9.30 på Hushållningssällskapets kontor och vi påbörjar fältvandringen kl 10